Øbro Tornbjerg De ustraffede

Onsdag d. 15. august udkommer krimien ’De ustraffede’, som er 6. bind i Jeanette Øbro & Ole Tornbjergs anmelderoste og prisvindende serie om kriminalpsykologen Katrine Wraa.

.de-ustraffede

Handlingen i ’De ustraffede’ 

I de ’De ustraffede’ findes en mand hængt på Kalvebod Fælled på Amager. Det ligner umiddelbart et selvmord, men retsmedicinerne finder tegn på, at manden er blevet bedøvet før hængning. Katrine Wraa er i gang med at undersøge, hvorfor der falder meget få domme i voldtægtssager, da hun opdager en forbindelse til den hængte mand – og til en række andre sager, hvor mænd, der tidligere har været sigtet for voldtægt, er blevet fundet døde under mystiske omstændigheder.

’De ustraffede’ er en skræmmende god og realistisk krimi om voldtægt og selvtægt og viljen til at gøre verden til et bedre sted.

Interview med Øbro & Tornbjerg

I forbindelse med bogens udgivelse har Liveboox redaktionen stillet forfatterparret Øbro & Tornbjerg et par spørgsmål om bogen og om deres egne læsepræferencer:

Vi starter i den lette ende. Sommerferien er jo et tidspunkt, hvor rigtig mange danskere fordyber sig i bøger. Hvad har I selv læst i løbet af sommeren og hvorfor?

Jeanette: Jeg har læst ’Lone Star’ af Mathilde Walter Clark og ’Små påsatte brande’ af Celeste Ng. Jeg har primært læst psykologisk faglitteratur det seneste år, så det har været dejligt at læse fiktion og Mathildes rørende fortælling om sin familie. Celeste Ng tegner et fascinerende portræt af det skæbnesvangre møde mellem to familier i USA. Jeg kan varmt anbefale begge bøger. Jeg er pt. i gang med Kim Leines ’Rød mand/Sort mand’.

Ole: For tiden læser jeg kun dansk litteratur. Derfor har jeg har læst ’En anden gren’ af Jesper Wung Sung. Det er en smuk og bevægende historie om kærlighed uden grænser og om at finde sit tilhørsforhold i verden gennem forholdet til et andet menneske. Og så har jeg læst Leonora Christina Skovs ’Den, der lever stille’. Det er en meget stærk personlig fortælling. For tiden læser jeg Knud Romers ’Kort over Paradis’.

Har I selv nogen forfattere som I er vilde med og hvorfor?

Vi er begge meget glade for Jonathan Franzen der som få kan tegne interessante familieportrætter. Margaret Atwood, Delphine de Vigan og Edward St Aubyn er også store favoritter. Indenfor landets grænser er det særligt Tove Ditlevsens forfatterskab der har gjort stort indtryk.

’De ustraffede’ handler det om voldtægter. Er der noget konkret, som har været inspiration til dette? Fortæl hvorfor det blev omdrejningspunktet.

Jeanette: Jeg læste for nogle år siden en artikel om voldtægt i Danmark og blev rystet over at der falder dom i så få sager. Der er omkring 5.000 voldtægter, men kun i 50 – 100 af sagerne afsiges der en dom, hvor den sigtede bliver kendt skyldig. Tanken om de mange tusinde kvinder der er blevet voldtaget uden at krænkeren bliver dømt for sin forbrydelse fik os til at beslutte at skrive om det. Mens vi var godt i gang med at skrive brød #Metoo løs. Det var meget inspirerende at det skete. Men historien var allerede udviklet og på plads et halvt år før.  

Flere krimiforfattere arbejder jo også med ondskaben i deres bøger – hvor vil I sige, at I adskiller jer fra f.eks Kepler bøgerne, hvor Ahndoril parret har samme omdrejningsmotor?

Vi har ikke læst Lars Keplers bøger, så det kan vi ikke svare på. I det hele taget læser vi kun få af vores danske eller skandinaviske krimikolleger.  

Der er jo efterhånden stor konkurrence på krimiscenen. Hvis I skulle lave en lille elevatortale, hvorfor synes I så selv, at læserne bør læse jeres serie om Katrine Wraa?

Katrine Wraa har det særlige at byde på at hun er kriminalpsykolog, og derfor har hun en dybere viden om kriminelles motiver og adfærd end de fleste. Samtidig er hun et helt almindeligt menneske som oplever med- og modgang i sit privatliv. Hun føles som en god ven, vi kender rigtig godt, og vi holder umådeligt meget af hende.

Vi anbefaler helt klart, at krimielskeren at læse Øbro & Tornbjerg. Her kan du se alle 6 bøger:

Alle 6 bind i Katrine Wraa serien:

Læs også de bøger som Øbro Tornbjerg lige har læst eller er i gang med at læse:

Og så kan du jo også finde nye læseoplevelser i bøger af forfattere, som Øbro Tornbjerg er vilde med. Vi kan varmt anbefale dem alle. 🙂