julens bedste bøger til krimielskeren

Krimierne er populære som aldrig før. Og med god grund. De danske, nordiske og udenlandske krimiforfattere bliver bedre og bedre, og der udkommer nu så mange gode krimier op til  jul, at det kan være svært at vælge. Danskerne elsker stadig de danske krimiforfattere som Jesper Stein, Sarah Blædel, Søren Jakobsen, Thomas Rathsack, Jens Henrik Jensen m.fl. Men også de nordiske, engelske, amerikanske og nu også franske krimiforfattere gør krav på opmærksomhed.

Nedenfor kan du læse om 10 krimier, som vi hos Liveboox klart vil anbefale. Men vi har fundet mange flere til dig, og dem kan du se ved at klikke på banneret nedenfor.

smat-banner julens bøger til krimielskeren

10 af julens bedste krimier:

Vi starter med de hjemmelige forfattere:

10) ‘Djævlens døtre’ af Thomas Rathsack

Med sin fjerde spændingsroman om den tidligere jægersoldat Michael Plessner har Thomas Rathsack ramt helt plet. Fyns Stiftstidende kalder Rathsack for spændingsromanens mester og Dagbladenes bureau uddeler 5 stjerner. Michael Plessner har kæmpet mod islamiske krigere i Afghanistan, Pakistan og Somalia, og han har med base i Grønland været i clinch med internationale forbrydersyndikater.
IDjævlens døtre’ er han tilbage i København, hvor han hyres som livvagt af en ukrainsk forretningskvinde ved navn Yulia.
Hvad der burde være et rutinejob, udvikler sig i en uventet dramatisk retning, og Plessner og Yulia kommer i nærkontakt med den københavnske underverden. Du kan se alle Thomas Rathsacks bøger i serien om Michael Plessner her.

9) ‘Solo’ af Jesper Stein

Når vi taler om danske krimier er det ikke til at komme uden om Jesper Stein. Vi har tidligere skrevet et meget rosende indlæg om Jesper Stein her på bloggen (kan genlæses her). “Herligt hårdkogt”, “Læser sig selv”, “Begavet, underholdende og udfordrende” er blot nogen af de anmelderroser, som journalisterne har strøet om sig med efter at have læst ‘Solo’. ‘Solo’ er sjette bind i serien om Axel Steen og nu er han blevet gift og har fået nyt job som sikkerhedsrådgiver i en investeringsbank. En medarbejder har snydt, og Axel skal sørge for, at manden bliver afskediget uden myndighedernes indblanding. Det sætter gang i en fatal kæde af begivenheder i en verden, hvor penge er gud, og Axels sans for retfærdighed bliver sat under pres som aldrig før. Du kan se alle Jesper Steins bøger om Axel Steen her.

8) ‘Oxen – Lupus’ af Jens Henrik Jensen

“Velresearchet, velskreven, veltilrettelagt og velturneret” og “Jensens bedste krimi indtil videre” skriver Politiken om Jens Henrik Jensens fjerde bind i serien om krigsveteranen Niels Oxen. I ‘Oxen – Lupus’ lever Niels Oxen et stille liv i sin lejlighed i Vangede. Han ser frem til hver 14. dag at have besøg af sin søn – men deres forhold er problemfyldt. Da den tidligere PET-chef Axel Mossman spørger, om Oxen kan tage til Jylland og kigge efter en forsvunden gårdejer og tidligere departementschef, siger Oxen først nej. Han tager dog afsted og den lille overkommelige opgave bliver for Niels Oxen vejen ind i ukendt terræn, hvor flere slags ulve krydser hans spor og leder ham tilbage til hans gamle makker Margrethe Francks fortid. En fortid, der er langt mere hemmelighedsfuld og farlig, end nogen aner.

Hvis du ikke tidligere har læst Jens Henrik Jensens bøger om Niels Oxen har Politikens udgivet de 3 første bøger i serien i en fin box – Oxen Boxen. Se den her. Perfekt til julegave!!

7) ‘En højere retfærdighed’ af Hjorth Rosenfeldt

De kan sandelig også skrive fantastiske krimier på den anden side af Sundet. Hjorth Rosenfeldt er makkerparret bag tv-serierne ‘Broen’ og ‘Wallander’, hvilket jo absolut borger for spændingskvaliteten. ‘En højere retfærdighed’ er sjette bind i Hjort og Rosenfeldts spændende krimiserie om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Sebastian Bergman har forliget sig med tanken om, at hans dage i marken er forbi. Hans tid går med at holde forelæsninger og skrive bøger. Hans datter Vanja er heller ikke længere en del af rejseholdet; hun har taget et tilfældigt job som kriminalbetjent i Uppsala.  Den seneste måned har hun arbejdet med opklaringen af en serie voldtægter, hvor gerningsmanden sniger sigind på sine ofre bagfra, bedøver dem, trækker en sæk over ansigtet på dem og fuldbyrder forbrydelsen. Da et af ofrene findes omkommet, involveres rejseholdet, og snart også Sebastian Bergman. Se alle bøgerne om Sebastian Bergman her.

6) ‘Outsideren’ af Stephen King

Med over 400 millioner bøger solgt verden over, er Stephen King en forfatter, der er nærmest umulig at overse. Den ultraproduktive herre har udgivet over 50 romaner. Og hans nyeste spændingsroman ‘Outsideren’ er netop udkommet på dansk.

En elleveårig drengs skamferede lig findes i en park i sovebyen Flint City. Øjenvidneberetninger fingeraftryk og DNA beviser peger utvetydigt på en af byens mest vellidte indbyggere. Men han har et stensikkert alibi. Hvordan kan to modsatrettede forklaringer begge være sande? Hvad sker der med en familie, når så alvorlige anklager fremsættes? Og hvor stopper logik og rationale i forsøget på at forklare det uforklarlige?

5) ‘To slags sandhed’ af Michael Connelly

Og vi bliver “over there” med en af krimigenrens mest populære forfattere, Michael Connelly. Michael Connelly står bag LAPD efterforskeren Harry Bosch, som mange måske også kender fra HBO serien Bosch. Siden debuten med ‘Det sorte ekko’ i 1992 har Michael Connelly udgivet minimum en bog om året. I den nyeste på dansk ‘To slags sandhed’ bliver Harry Bosch kaldt ud til et lokalt apotek, hvor en ung medarbejder er myrdet. Og bag sagen begynder en million-svindel med falske recepter at tårne sig op. Ni dage senere bliver en morder, Bosch har fældet for 30 år siden, lukket ud af dødgangen som en fri mand, nye dna-spor har frikendt ham. Harry Bosch kæmper for sit omdømme og de 2 sager spinder sig rundt om ham som pigtråd.

Se alle Michael Connelly bøger på dansk her. Hvis du vil læse lidt mere om Michael Connelly er der en udmærket side her.

4)  ‘Brudstykker’ af Karin Slaughter

Karin Slaughter er en ultrapopulær krimiforfatter. Hun har solgt mere end 16 millioner bøger og er oversat til mere end 30 sprog. Hun kaldes thrillermesteren og verdens krimidronning, og Sara Blædel er stor fan. Nu er hun tilbage med en ny, enkeltstående fortælling om familiehemmeligheder og løgne og en livsfarlig jagt efter svar.  Andrea Cooper tror hun ved alt om sin mor Laura – at hun altid har boet i Gullaway Island og har levet et stille og roligt liv. Men en lørdag eftermiddag vendes alting på hovedet og hun får en helt anden side af Laura at se. For inden Laura blev Laura, var hun en helt anden.

Du kan se alle Karin Slaughers bøger på dansk her.

3) ‘Intet mellemnavn’ af Lee Child

Og fra en gigant til en anden. Lee Child er synonym med fantastiske krimier. Vi har tidligere skrevet om Lee Child her på bloggen. Du kan se indlægget her. I ‘Intet mellemnavn’ får vi for første gang alle Lee Childs 12 noveller om actionhelten Jack Reacher. Det er den ultimative Jack Reacher-læseoplevelse, der vil få pulsen skyhøjt i vejrs hos alle fans af den hårdkogte og kløgtige eks-militærmand. Se alle Lee Childs bøger på danske her.

2) ‘Det glemte barn’ Michel Bussi

De franske krimiforfattere er for alvor kommet i vores hjemlige forlags søgelys de seneste år. Og med god grund. Franskmændene kan virkelig skrive krimier, som fænger. En af dem er Michel Bussi, som fik stor succes med sin debutkrimi ‘Pigen på flyet’. Nu er han aktuel med ‘Det glemte barn’. På et idyllisk ferieresort på øen Réunion nyder Martian og Liane Bellion en skøn ferie med deres seksårige datter. Men først forsvinder Liane og efterlader blodspor på hele hotellet. Derefter forsvinder Martian og datteren. Har Martian slået sin kone ihjel?

1) ‘Huset på klippen’ af Elly Griffiths

Vi er ret begejstrede for Elly Griffiths og hendes nu 3 bøger om den sære og skarpe Ruth Galloway. Vi har tidligere skrevet om ‘Huset på klippen’ og Elly Griffiths her på bloggen. Du kan læse hele indlægget her. Alle 3 bøger har et afsluttet plot, så nye læsere kan godt starte med ‘Huset på klippen’. I denne bog tilkaldes Ruth Galloway, da et hold arkæologer afdækker et lig ved foden af en klippe, men Ruth har svært ved at fokusere på sagen. Dels er hun netop vendt tilbage fra barselsorlov, dels er det Harry Nelson, der leder efterforskningen, og han og Ruth har et mildest talt uafklaret forhold til hinanden. Liget viser sig at have ligget skjult i sandet længe – formodentlig siden Anden Verdenskrig. Men da endnu et lig bliver skyllet op på stranden, går det op for Ruth og Nelson, at der muligvis er en morder på spil, der forsøger at skjule en grusom hemmelighed fra krigens tid – og snart er de selv i livsfare.

Brug for mere inspiration til gaveidéer og gode læseoplevelser?

Vi har samlet: