Julens romaner og gode historier

Uhh, findes der noget bedre end at synke helt ned i sofaen med en rigtig god historie. En roman som sætter tanker og følelser igang, og hvor det er svært af slippe siderne? Hvert år udgives der blændende romaner. Og nogen er lige lidt bedre end andre. Alt er jo en smagssag. Vi har gjort os umage og har samlet en række af de udgivelser, som vi tror vil give dig en fantastisk læseoplevelse. Se dem alle, når du klikker på banner herunder. Og læs og de 10 bøger, som vi har udvalgt.

smalt-banner romaner og gode historier

Top 10 bedste romaner og gode  historier

10) ‘Og hver morgen bliver vejen hjem længere og længere’ af Fredrik Backmann

Hvis du ikke lige kan huske navnet Fredrik Backman, så hjælper det nok, når vi siger ‘En mand der hedder Ove’. ‘En mand der hedder Ove’ var Fredrik Backmans helt store gennembrud og lagde grunden til hans enorme popularitet. Frederik Backman evner at favne mange af livets facetter med humor og kærlighed. I ‘Og hver morgen bliver vejen hjem længere og længere’ er en lille bog, som handler om at kunne tage afsked med sine kære. Farfar og Noah kan tale sammen om alting. Om livets spørgsmål, både de store og de små. Farmor er død og minderne blegner mere og mere.

9) ‘Månesøsteren’ af Lucinda Riley

Femte bind i Lucinda Rileys storslåede serie De syv søstre. Den internationale bestsellerforfatter Lucinda Riley udfolder sit fortælletalent som aldrig før i denne medrivende nye stor serie baseret på legenden om stjernebilledet De syv søstre. 6 søstre kalders hjem til deres elskede far, en sky mangemillionær efter hans død. Han har efterladt et brev til hver af døtrene med en ledetråd, der kan føre dem tilbage til deres sande ophav. I ‘Månesøsteren’ er vi nået til  Tiggy, som i sin søgen efter oplysninger om sin fortid tager til den smukke andalusiske by Granada.

8) ‘Upstate’ af James Wood

“En roman på allerhøjeste niveau” skriver anmelderen i Kristlig Dagblad. Og han forsætter: “James Wood formår i ‘Upstate’ at fortælle lavmælt og vedholdende om de næsten ubærligt stærke følelser mellem mennesker, der står hinanden nær i en familie. James Wood er tid daglig en feteret anmelder i The New York Times. Nu har han selv begået en familieroman, som kredser om de komplicerede familierelationer, som kan opstå ved død og skilsmisse, om psykisk sygdom og om hvorfor nogen mennesker kæmper med livet, mens andre kun oplever lys og fremgang. Absolut anbefalelsesværdig.

7) ‘Ild & Blod’ af George R.R. Martin

Når man siger George R.R. Martin sig er man også samtidig Game of Thrones. Monstersuccesen både i bogform og som serie på HBO. I Ild & Blod får vi svaret på, hvad der egentlig foregik i Westeros før KAMPEN OM TRONEN begyndte – før kulden kom tilbage og før skumle kræfter begyndte at samle sig i den store iskolde vildmark på den anden side af Muren, der beskytter kongeriget? Det er den imaginære historie om Targaryen-klanen i landet Westeros. Bogen handler om, hvordan magtforholdene faldt ud, som de gjorde i De Syv Kongerier.

6) ‘Den hundrede og et-årige der tænkte at han tænkte for meget’ af Jonas Jonasson

De kan altså noget vores svenske forfattervenner, når det kommer til at spide hverdagen og samtiden med humor og elegance. Ofte med ældre mænd i centrum. ‘Den hundrede og et-årige der tænkte at han tænkte for meget’ er en fritstående fortsættelse af verdenssuccessen Den hundredeårige  der kravlede ud af vinduet og forsvandt, som er udgivet i 45 lande og har solgt over ti millioner eksemplarer verden over. I bogen møder vi igen Alan, som sidder på Bali og keder sig. Og bogen tager os med med på en rejse gennem al verdens galskab. I centrum står atomoprustningen, hanekampen mellem verdens førende ledere, dumhed og bitter strid. Langs rejsen møder vi Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel og en svensk udenrigsminister, der spekulerer på, om det her virkelig sker.

5) ‘Max, Micha og Tet-offensiven’ af Johan Harstad

Anmelderroserne er regnet ned over norske Johan Harstads romanværk om kunst, kærlighed og krig. Jyllandspostens anmelder giver bogen 6 stjerner og kalder den “vanvittig medrivende” og “rummer alle de elementer, der kendetegner en klassiker”.  Weekendavisen kalder bogen “en prægtig roman.. ikke en side for lang” og Politiken kalder den ganske enkelt “møghamrende imponerende”. Norske Max Hansen emigrerer modfaldent fra Norge til USA med sin famile som 13-årig. På Long Island tvinges han til at finde sin vej på gaden, at gøre kvarteret til sit eget, mens hans familie går i opløsning. Her møder han Mordecai og siden Mischa, en canadisk pige med en lovende karriere som kunstner foran sig. Bogen kredser om hvor længe kan man blive væk, før det er for sent at tage hjem?

4) Smaragdsliberen af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Ny anmelderost roman fra vinderen af De gyldne laurbær. Den jødiske smaragdsliber Pierre Levy falder død om med hjertestop, men vender mirakuløst tilbage til livet. Ingenting er som det var, men Pierre genoptager at spille skak med sin barndomsven, den muslimske juveler Youssef, og går i gang med det, som skal blive hans livs mesterværk: slibningen af en usædvanlig stor smaragd. Datteren Zara kidnappes i grænseegnen mellem Georgien og Aserbajdsjan. ‘Smaragdsliberen’ er en poetisk og livsbekræftende fortælling om tilværelsens skrøbelighed.

3) ‘Dem der dræber drømme sover aldrig’ af Jan Guillou

Hvis vi skrev en top 10 liste over de bedste romaner år efter år ville Jan Guillou med stor sandsynlighed optræde på dem alle. Dels er han særdeles produktiv og dels er han aldeles fremragende forfatter. ‘Dem der dræber drømme sover aldrig’ er ottende bind i Jan Guillous romanserie om 1900-tallet. Serien skildrer familien Lauritzen i flere generationer. Vi er nået til 1970’erne. Den venstreradikale bølge fra 1968 virker nærmest som en idyl sammenlignet med den krig, som nu vokser frem mellem Europas sikkerhedstjenester og en mere og mere splittet venstrefløj. Eric Letang  indgår han i en hemmelig sikkerhedstjeneste inden for venstrebevægelsen. Hemmelige agenter arbejder efter vesttysk forbillede på at fremprovokere en åben konfrontation mellem “terrorister” og staten, og for den modstandsbevægelse, som Eric Letang er med i, bliver det et mere og mere farligt spil.

2) ‘Mordet på kommandanten – bog 2’ af Haruki Murakami.

Japans mest populære forfatter – både i Japan og hele verden. Da Haruki Murakami var i Danmark for at modtage H.C. Andersen prisen blev billetterne til arrangementet revet væk på 8 minutter. Det samme skete da han gæstede Den sorte diamant i København. Haruki Murakami formår at skrive sælsomt, mystisk, smukt og dragende på en gang. Og ‘Mordet på kommandanten’, som udkommer i 2 bind, er ingen undtagelse. Det er aldrig nemt at gengive, handlingen i en Murakami roman Men nogenlunde sådan her går det. Den unavngivne hovedperson er flyttet ind i et hus oppe i bjergene. Huset har tilhørt en kendt nihonga-maler, hvis søn er hovedpersonens studiekammerat fra kunstakademiet. Fra husets loft høres mærkelige lyde, og det viser sig at gemme på et mystisk maleri, der viser en scene fra Mozarts opera Don Giovanni, hvor Donna Annas far kommandanten bliver dræbt. Fra en lem i siden stikker en mærkelig mand sit aubergineformede hoved ud af maleriet …

1) ‘Ar’ af Auður Ava Ólafsdóttir

Vi slutter af med dette års vinder af Nordisk Råds Litteraturpris skrevet af den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdóttir. Bogen er udgivet af forlaget Batzer, som udmærker sig ved med sikker hånd at udgive bøger af meget høj kvalitet. Romanen ‘Ar’ handler om Jonas Ebe­neser, en mand i slutningen af fyrrerne som efter en traumatiserende skilsmisse beslutter at begå selvmord. Han afhænder sin virksomhed og rejser til et fjernt land som kort tid forinden har været skueplads for en heftig borgerkrig. Jonas har altid været en handyman og hjælper hotellet han bor på med forefaldende reparationsopgaver. I sin sparsomme bagage har han nemlig medbragt en boremaskine – i den tro at han på et tidspunkt skulle skrue en krog i et loft. Langsomt begynder den selvmordstruede at finde tilbage til livet.

Brug for mere inspiration til gaveidéer og gode læseoplevelser?

Vi har samlet: