hovedbanner-jul vide mere

Hvornår var det nu det var? Hvorfor skete det? Hvorfor går det som det går? Ja, spørgsmål er der mange af. Heldigvis giver bøger svar på meget – og det er sjældent kedeligt. Eksempelvis når Renée Toft Simonsen fortæller om det at blive 50 år og blive beriget med svedeture. Hvad er det lige der sker med Rusland og hvad er Putins logik? Det giver Timothy Snyder et kvalificeret svar på i ‘Vejen til ufrihed’. Den komplekse tid gøres mindre kompleks i ’21 ting du bør vide om det 21. århundrede’ af Yuval Noah Harari. Magten ligger heldigvis ikke kun hos mændene. I ‘Da kvinder tog magten’ af Søs Marie Serup interviewer flere af de kvinder som har præget dansk politik de sidste 30-40 år.

Hvem siger at fagbøger nødvendigvis er kedelige?

smat-banner dig der vil vide mer

 

Jeg er f*cking hot Af Renée Toft Simonsen

10) ‘Jeg er f*cking hot’ af Renée Toft Simonsen

”Som 50-årige er vi på vej over midten og verden forandrer sig med stor hast omkring os.” ‘Jeg er f*cking hot’ er forankret i hverdagen og det almindelige livs eventyr, med alt hvad det indebærer af smukke erkendelser og fornyet visdom, der naturligt opstår, når vi kigger ind i børneværelser, der står tomme tilbage, og spørgsmålet melder sig: Hvis vi ikke er nogens mor, hvem er vi så?

Vi har skrevet mere om bogen og forfatteren i blogindlægget: Bogen alle kvinder omkring de 50 år har sukket efter

Vejen til ufrihed Af Timothy Snyder

9) ‘Vejen til ufrihed’ af Timothy Snyder

Ved Den Kolde Krigs afslutning vandt det liberale demokrati en total sejr – troede man. Autoritarismen er nu vendt tilbage. Først i Rusland, og gennem de seneste seks år har den bevæget sig fra Øst mod Vest. Nationalismen har sat Europa i brand, bistået af russisk propaganda og cyberkrigsførelse. Timothy Snyder påpeger i ‘Vejen til ufrihed’ de klare valg, vi er nødt til at træffe.

21 ting du bør vide om det 21. århundrede Af Yuval Noah Harari

8) ’21 ting du bør vide om det 21. århundrede’ af Yuval Noah Harari

Hvordan kan vi beskytte os mod atomkrig, naturkatastrofer og ny teknologi? Hvad kan vi gøre ved fake news-epidemien eller terrortruslen? Hvad bør vi lære vores børn? Er vi overhovedet stadig i stand til at forstå den verden, vi har skabt? Yuval Noah Harari undersøger, hvordan vi som kollektiv og som individ kan forstå og håndtere nutidens konstante og forvirrende forandringer.

'Da kvinder tog magten' af Søs Marie Serup

7) ‘Da kvinder tog magten’ af Søs Marie Serup

Ritt Bjerregaard, Lone Dybkjær, Grethe Fenger Møller, Marianne Jelved og Pia Kjærsgaard. Disse kvinder, og en håndfuld til, har præget dansk politik de seneste 30-40 år. Bogen er baseret på interviews, som beskriver de prøvelser, de mødte, da de var unge, og de løsninger de fandt. Deres personlige, omkostningsfulde og indædte kampe åbnede porten for kommende generationer af kvinder.

DE EVENTYRLIGE: Jorden rundt i 80 år med Eventyrernes Klub Af Alex Frank Larsen

6) ‘DE EVENTYRLIGE: Jorden rundt i 80 år med Eventyrernes Klub’ af Alex Frank Larsen

I år er det 80 år siden, at den berømte polarforsker og forfatter Peter Freuchen dannede Eventyrernes Klub. I de forløbne år er 468 blevet optaget som medlemmer, heraf er 111 særdeles nulevende. Læs om deres vidt forskellige historier og lær om ukendte sider hos eventyrere som jordomsejleren Troels Kløvedal  forfatteren Ib Michael, aktivist-kokken Nikolaj Kirk og mange flere.

Ét liv Én tid Ét menneske' af Morten Albæk

5) ‘Ét liv Én tid Ét menneske’ af Morten Albæk

Hvordan det kan lade sig gøre, at så mange i et af verdens rigeste og mest lykkelige folkeslag lider af stress, angst og depression?  Albæk giver flere bud på, hvordan vi redder os ud af dette eksistentielle morads, men først og fremmest handler det om at kende forskel på tilfredshed, lykke og mening. Det handler i sidste ende ikke om at blive tilfreds eller lykkelig, men om at skabe et meningsfuldt liv.

Dage med mildhed, modgang og mirakler Af Hella Joof

4) ‘Dage med mildhed, modgang og mirakler’ af Hella Joof

Der er dage til alt. Dage til smil, dage til tårer. Dage, hvor alt lykkes og dage, der går i kluddermor. Dage med mirakler i trængsel og dage, hvor man får forkølelsessår inden en afgørende date. Gode og dårlige hårdage, barnets første sygedag, dommedage og drømmedage. Dage i dit liv, som du skal samle på og værdsætte. Det handler denne bog om.

3) 'Fodbold 2018' af Andreas Kraul & Lars Hestbech

3) ‘Fodbold 2018’ af Andreas Kraul & Lars Hestbech

Får det fulde overblik over fodboldårets dramatiske, vindunderlige, sørgelige og spændende begivenheder. Bogen beskriver alle årets vigtigste kampe – Champions League, landsholdet, Superligaen, pokalturneringen, de udenlandske ligaer – krydret med flotte dramatiske billeder og en omfattende statistik,

Stieg Larssons arv Af Jan Stocklassa

2) ‘Stieg Larssons arv’ af Jan Stocklassa

I 2014 fik svenske Jan Stocklassa fingre i Stieg Larssons private arkiv. Kasserne, der havde stået uberørt hen i ti år siden forfatterens død, viste sig at indeholde en omfattende undersøgelse af mordet på den svenske statsminister Olof Palme. Efterhånden som Stocklassa dykkede ned i materialet tegnede der sig holdbar teori om, hvad der virkelig skete op til mordet.

'Aldrig kun til pynt' af Anja Leighton i samarbejde med Mette Bender

1) ‘Aldrig kun til pynt’ af Anja Leighton i samarbejde med Mette Bender

17-årige Anja Leighton stod i efteråret 2018 modigt frem og fortalte om seksuelle krænkelser på gymnasier med puttemiddage og auditions, hvor 3. g-drenge kræver, at 1. g-piger for eksempel fører en agurk ned i halsen eller giver lapdance til drengene. Antallet af piger med spiseforstyrrelser, stress og depression stiger, og i denne bog sætter Anja foden ned og gør op med det pres, unge kvinder lever under.

Brug for mere inspiration til gaveidéer og gode læseoplevelser?

Vi har samlet: